terug

Villa voor iedereen
Villa voor de gasten
Villa voor vrijwilligers
Giften voor villa

       
 
 ROUTEBESCHRIJVING
   
  voorstelling
   
  organisatie
   
  historiek
   
  verhalen
   
  knipselmap
   
  nieuwsbrief
   
   

naar home
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

Verhalen

 
 
Oscar en Oma Rozenrood

Villa Rozerood is genoemd naar het boek “Oscar en Oma Rozerood” van Eric-Emmanuel Schmitt. Oscar is ziek, verblijft in het ziekenhuis en schrijft brieven aan God. Hij schrijft Hem over zijn leven en over oma Rozerood die een stukje van haar tijd met hem doorbrengt.
Oscar probeert zijn leven te leven… “Ze noemen me Eihoofd, ik zie eruit alsof ik zeven ben, ik lig in het ziekenhuis omdat ik kanker heb.”. “In het ziekenhuis is het supergaaf, er lopen een heleboel grote mensen rond die vrolijk zijn en hard praten, er is enorm veel speelgoed, er zijn allemaal mevrouwen in rozerode jasschorten die met de kinderen willen spelen, ik heb er vriendjes die altijd tijd voor me hebben, zoals Bacon, Einstein en Popcorn. Kortom, het ziekenhuis is onwijs leuk, als je een patiënt bent waar ze blij mee zijn. Maar ze zijn niet meer blij met mij. Sinds mijn beenmergtransplantatie merk ik heel duidelijk dat ze niet meer blij met me zijn. Als dokter Düsseldorf me ’s morgens onderzoekt, doet hij dat omdat het nou eenmaal moet, maar ik stel hem teleur. Hij kijkt naar me zonder iets te zeggen, alsof ik iets verkeerd heb gedaan. Toch heb ik echt m’n best gedaan bij de operatie. Ik ben braaf geweest, ik heb me in slaap laten brengen, ik heb niet geschreeuwd toen ik pijn had, ik heb alle medicijnen geslikt. Soms heb ik zin om hem uit te schelden, hem te zeggen dat het misschien wel aan hem ligt, aan dokter Düsselforf met zijn zwarte wenkbrauwen, dat de operatie mislukt is. Maar hij ziet er zo ongelukkig uit dat de scheldwoorden me in de keel blijven steken Hoe zwijgzamer dokter Düsseldorf is met zijn verdrietige gezicht, des te schuldiger ik me voel. Ik heb begrepen dat ik een slechte zieke ben geworden, een zieke die je belet te geloven dat dokters alles kunnen.”
“Alleen oma Rozerood is niet veranderd. Volgens mij is ze toch te oud om nog te veranderen. En bovendien is ze daar te veel oma Rozerood voor.”


Oscar en Oma Rozerood
Verfilming van de franstalige versie van Oscar en Oma Rozerood van de auteur Eric Emmanuel Schmitt in premiere op 9/12/2009: www.eric-emmanuel-schmitt.com